maandag 30 november 2020

Moving Average Convergence Divergence - Part 2

 De MACD bestaat uit drie delen:

  1. MACD line: de 12 EMA min de 26EMA
  2. Signal line: 9 EMA van de MACD line
  3. Histogram: MACD line min de Signal line
De histogram meet momentum in de markt. Omdat de histogram het verschil berekent tussen de MACD line en de Signal line, worden de bars van de histogram groter naarmate de twee lijnen verder uit elkaar komen te liggen.

De MACD is een trend-following indicator en een momentum indicator.

Momentum en S&R levels
De MACD kan gebruikt worden om het momentum te bepalen als de prijs naar een level van Support en Resistance gaat. Als er veel momentum is, dan is de kans groot dat de prijs op een level van S&R weer de andere kant op gaat. De gedachte hierachter is, is dat de 'meat' van de move nu voorbij is.


De afbeelding toont een voorbeeld van veel momentum naar een key level van S&R en dat vervolgens de prijs weer daalt.

Traden in de richting van de trend
Door op een hoger timeframe te kijken, kan bepaald worden in welke richting getraded moet worden. Bekijk de wekelijkse timeframe om de trades te doen op de daily timeframe. Gebruik hier de factor 4-5 per timeframe.

De trend wordt bepaald door de cross-over van de Signal en MACD line:
  • Gaat de MACD line over de Signal line heen: maak long trades
  • Duikt de MACD onder de Signal line: doe short trades
De afbeelding toont de weekly timeframe. Te zien is dat de MACD line over de Signal line heen gaat. Er moeten dus long trades geplaatst worden op de daily timeframe.

bron: https://www.youtube.com/watch?v=eob4wv2v--k&t=28s




zondag 29 november 2020

Double tops en bottoms

Een double top geeft vaak aan dat de koers gaat dalen:




Wat in de afbeelding ook opvalt is dat de 9 en de 20EMA elkaar kruisen, wat de daling nog meer bevestigd. De gestippelde lijn geeft de neckline aan. Vanaf of net onder dit punt zit dan de trade entry.

Andersom geeft een double bottom aan dat de koers weer kan gaan stijgen:


Ook deze afbeelding toont dezelfde bevesting van de EMA: de 9 EMA gaat over de 20 EMA heen.

De minimale stijging die verwacht wordt boven of onder de neckline is de hoogte van de top/bottom tot aan de neckline:
De afbeelding laat een double top zien. De rode lijnen (zie blauwe pijlen) geven de hoogte aan van de top tot aan de neckline. Te zien is dat de minimaal verwachte daling wordt gehaald.

Double tops en bottoms gebeuren vaak en trekken veel aandacht. Om deze reden wordt er veel waarde aan gehecht.

Een andere manier om de analyse van een double top/bottom te bevestigen is door de MACD er bij te betrekken:

De MACD laat een cross-over zien van de MA's en ook nog een cross-over van de nullijn.






Relative Strength Index (RSI) - Part 2

De Relative Strength Index is een veelgebruikte indicator. De RSI toont hoe sterk de trend is en berekent of de trend omkeert of niet.

Voor de RSI geldt, net als vele indicatoren, hoe hoger de timeframe is des te betrouwbaarder het is.

De RSI wordt eigenlijk beschouwd als een tweede indicator om de technische analyse te bevestigen.

Overbought en Oversold
Alles boven de RSI 70 wordt beschouwd als Overbought. Alles onder de RSI 30 wordt beschoud als Oversold. Alles wat tussen 30 en 70 wordt als 'normaal' gezien.

Een overbought signaal kan worden bevestigd door een cross van de 9 en 20 EMA:


Deze afbeelding toont zowel een voorbeeld van een Overbought en Oversold prijs die vervolgens bevestigd wordt door een cross van de 9 en 20 EMA. Zie dat bij een Oversold prijs de 9EMA over de 20EMA gaat en dat bij een Overbought de 9 EMA onder de 20EMA gaat.

Divergence
Net zoals in de MACD kan met de RSI ook naar divergence worden gekeken:


De afbeelding toont een stijging in prijs, maar een daling in de RSI: divergence. Dit is een heads-up van een potentiele daling in prijs, wat in dit geval ook gebeurt.


Bollinger Bands

Bollinger Bands bestaan uit drie lijnen. De middelste lijn is een Moving Average, meestal de 20 MA. De andere twee representeren standaard deviations (afwijkingen). De bovenste lijn heeft een standaardwaarde van +2 en de onderste heeft de waarde standaard op -2 staan.

Het doel van Bollinger Bands is om via een bandbreedte aan te geven waarin de trades van een markt normaal gesproken plaatsvinden.

Ride the band
Een manier om de Bollinger Band te gebruiken om te traden is is 'ride the band':



Bovenstaand een afbeelding van een voorbeeld van 'ride the band'. Het betekent dat je instapt op het moment dat een candle boven de band uitkomt. Dit is je koopsignaal. Vervolgens wordt de positie net zo lang vastgehouden totdat een candlestick onder de MA sluit (rechter pijl in afbeelding) of onder de onderste band (de tweede candle rechts van de  rechter blauwe pijl).

Let op: deze strategie werkt lang niet altijd. Kijk maar eens naar dit voorbeeld:
Een voorbeeld hoe deze strategie verlies oplevert. Een overweging zou nog kunnen zijn dat er niet gekeken wordt naar de wick, maar dat de candle moet sluiten onder de MA / band.

Double tops en double bottoms
Double tops en double bottoms worden gebruikt om te bepalen of het een geldig entry signaal is.


De twee blauwe pijlen tonen de double bottom. De rechter blauwe pijl geeft de exit aan, de eerste candle die weer onder de MA komt. Let er wel op dat dit een trend strategie is en dus altijd met de trend mee moet worden gespeeld.

Het beste deel van de Bollinger Bands is om te zien of de prijs overdreven is. Als dat zo is, komt de prijs buiten de bands terecht. Dit zijn signalen om in de gaten te houden.





Moving Average Convergence Divergence (MACD)

 De MACD is een oscillator die momentum meet die omhoog of omlaag gaat.

De MACD bestaat uit twee Moving Averages en een histogram. Hoe verder de twee lijnen uit elkaar staan, hoe groter de balken op de histogram worden. 

Als de histogram bestaat uit kleine balken, betekent dit dat er niet veel gebeurt in de markt. 

Signal line cross-over

In bovenstaande afbeelding zijn er twee cross-overs zichtbaar. De linker cross-over zou een buy signal kunnen zijn en de rechter cross-over een sell signal. Let bij deze strategie wel op de prijs. De prijs moet namelijk niet in een range zitten, want dan gaat deze strategie niet op. Er moet wel een stijgende of dalende lijn in de prijs zitten. In bovenstaande afbeelding zit een (licht) stijgende lijn.


Bovenstaande afbeelding is een voorbeeld van wanneer de strategie niet werkt. Duidelijk is te zien dat de markt in een range zit, maar wel dat er cross-overs plaatsvinden. Als de strategie hier zou worden toegepast, zou verlies worden geleden.

Dit is een manier waarop de MACD gebruikt kan worden, en waarschijnlijk is dit ook de meeste gebruikte manier.

Moving average kruis nullijn
Een andere manier om de MACD te gebruiken is te kijken wanneer beide MA's de zero level kruisen. Als beide MA's onder de nullijn duiken en de histogram is rood, dan is dat een verkoopsignaal. Deze positie wordt dan weer gesloten als beide MA's boven de nullijn gaan:


Divergance
Divergance treedt niet vaak op, maar als het wel gebeurt is het zeer de moeite waard hier aandacht aan te geven. Omdat divergance minder vaak voorkomt dan een cross-over trekt dit dus veel aandacht. Divergence betekent dat prijs en momentum uit elkaar gaan lopen:

Op de afbeelding is te zien dat de prijs toeneemt, maar dat momentum (de bars op de histogram) afneemt. Vervolgens is te zien dat de prijs daadwerkelijk afneemt. Divergence is in dit geval dus een verkoopsignaal. Andersom geldt dit natuurlijk ook voor een koopsignaal:


Deze afbeelding laat divergence zien als een koopsignaal: momentum neemt toe, maar de prijs zakt. Het gevolg is dat de prijs vervolgens stijgt.

De Movering Average als filter
De Moving Average kan gebruikt worden om slechte cross-overs te filteren. Als de cross-over een koopsignaal afgeeft, dan moet de MA een stijgende lijn tonen. Als de MA dat niet diet, dan kan dit signaal genegeerd worden:


De afbeelding laat een duidelijke cross-over zien, maar de 9EMA geeft geen stijgende lijn aan, dit signaal kan dus worden genegeerd.

Een betere situatie wordt in onderstaand weergegeven:

Deze afbeelding toont zowel een slect koopsignaal als een goed koopsignaal. De eerste cross-over geeft een slecht koopsignaal, wat te merken is door de vlakke lijn die de 9EMA toont. De tweede cross-over is vele malen beter als koopsignaal omdat de 9EMA vervolgens begint met stijgen.

Het is dus met deze strategie dat de cross-over een heads-up is. Er zal even gewacht moeten worden wat de 9EMA doet en daarna pas kan de koop gedaan worden.





zaterdag 28 november 2020

Exponential Moving Average - Trading Strategies Part I

 Een manier om de EMA te gebruiken voor entries en exists is door de 9 EMA en de 20 EMA te plotten om een chart.

De 20EMA kan dienen als dynamic support & resistance. Als de prijs onder de 20 EMA zit dan dient deze EMA als resistance, andersom, als de prijs boven de 20 EMA zit kan deze dienen als support. Dit geldt overigens niet specifiek voor de 20 EMA, maar voor elke EMA.

Wel is het zo dat men extra aandacht geeft aan de 20 EMA.


Op de afbeelding is duidelijk te zien dat de rode lijn (20EMA) fungeert als Support, maar ook als Resistance.

Cross-overs
Als EMA's van verschillende waardes elkaar passeren, heet dit een cross-over:


De afbeelding laat twee cross-overs zien, deze zijn met de blauwe cirkels aangegeven. De rode lijn is de 20EMA en de blauwe lijn is de 9EMA.

Bij de linker cross-over is te zien dat de 9EMA de 20EMA kruist, de 9EMA duikt onder de 20EMA en dat is een verkoopsignaal. Het verteld namelijk dat momentum van de short term versneld naar beneden gaat ("momentum of the shortem is accelerating to the down side"). 

Hetzelfde geldt ook andersom en dat aangegeven met de tweede blauwe cirkel. Hier duikt de 20EMA onder de 9EMA en dat is een koopsignaal.

De strategie die hier zou kunnen worden toegepast is dus om te kopen als de 9EMA de 20EMA kruist, dus dat de 9EMA boven de 20EMA komt. Vervolgens wacht je net zo lang totdat de 9EMA weer onder de 20EMA kruist en dan verkoop je weer. Verstandig met de strategie is te wachten totdat de twee lijnen verder uit elkaar komen te liggen.

Golden cross & de death cross
De golden cross en de death cross gelden enkel en alleen voor de 50 en de 200 EMA op de daily frame.

EMA als exit strategie
Stel dat bij een cross-over een buy is gedaan. Je zou dan de EMA kunnen gebruiken als exit strategie wanneer een candle onder deze lijn komt:

Let wel op, deze strategie werkt lang niet altijd. 
Tip: probeer verschillende EMA's: 9 en20 EMA, 20 en 50 EMA, 50 en 500 EMA. 


Fibonacci retracements

De Fibonacci retracement tool kan gebruikt worden voor potentiƫle support and resistance levels. Als Fibonacci samenvalt met een key S&R level, dan is er sprake van extra confirmation. Dit is wel iets wat je hoopt te zien


In deze afbeelding zie je bijvoorbeeld dat in een uptrend de pullbacks terugvallen op de fibonacci getallen:

- 0.786
- 0.618
- 0.5
- 0.236

Traders letten vaak op de 0.5 retracement.

Wat verder ook vaak opvalt is dat een fibonacci nummer samenvalt met een ronde prijs:

In deze afbeelding is duidelijk te zien dat de Fibonaccigetallen samenvallen met een ronde prijzen:

0       : 525
0.382: 425
0.5    : 400
0.618: 375
0.786: 325
1       : 275



Toepassen van de tool
In een uptrend is punt A het beginpunt van de trend en punt B het hoogste punt van de trend.
Bij een downtrend is het precies andersom: punt A is het hoogste punt, waar de daling begon en is punt B het laagste punt.

De tool teken je dus altijd van links naar rechts.

Fibonacci Extension
Met de Fibonacci Extension kan gekeken worden wat de mogelijke Fibonacci S&R lijnen zullen zijn:


Als eerste wordt een lijn getrokken van het laagste naar het hoogste punt. Vervolgens wordt de tweede lijn getrokken naar de onderkant van de pullback. Daarna worden de bekende gekleurde vakken van de fibonacci tool getoond. Dit gelft ook andersom voor een down trend.

Deze tool is handig zodat eventuele targets kunnen worden bepaald om een positie te sluiten.




woensdag 25 november 2020

Average True Range (ATR) indicator

 ATR meet de volatiliteit in de markt en er zijn drie methodes om deze te berekenen:

  1. Current high minus the current low
  2. Current high minus the previous close
  3. Current low minus the previous close
Het berekent dus eigenlijk het verschil (de range) tussen de huidige waarde en de vorige sluitingswaarde van de candle. 

Voor het gemiddelde wordt de range berekend van de vorige x candles en gedeeld door x. Stel je hebt dus een ATR van 14, dan betekent dit:

Bereken de range van de vorige 14 candles en deel de uitkomst hiervan door 14.

Als de candles op de chart groter worden, dan wordt de ATR waarde dus ook groter. Als de range van de candles dus kleiner worden, dan wordt de ATR waarde ook lager.

bron: https://www.youtube.com/watch?v=LBQIkLkU8WY&pbjreload=101