De volgende price action patterns worden behandeld in dit blog:
- False break out
- Break of Structure
- Breakout met een Buildup
False Breakout
In het kort komt dit pattern neer op de volgende punten:
- Maakt het mogelijk om low te kopen en high te verkopen;
- Er is een strong power move naar support;
- De prijs duikt onder support, maar sluit bullishly boven support;
- Bovenstaand geldt ook voor short trades, maar dan andersom.
Bovenstaande punten worden nu een voor een uitgelegd.
Een strong power move naar support
Het liefst zien we hier dikke bullish candles die naar support schieten.
De prijs duikt onder support, maar sluit bullishly boven support
De reden hiervoor is dat als de prijs onder support komt zullen er breakout traders zijn die daar short willen gaan. Zij verwachten dat de prijs nog verder zal zakken, maar als de prijs vervolgens ineens weer gaat stijgen, zijn zij de pineut. Grote kans dat als de prijs verder stijgt, de stop loss getriggerd wordt van alle traders die short zijn gegaan en het mis hadden. Deze stop losses zijn dus eigenlijk buy orders. De prijs wordt dus omhoog gedrukt door o.a. deze stop losses. En dit punt is precies datgeen dat belangrijk is voor de False Breakout pattern.
Voorbeeld
Stap 1: Teken de S/R area's.
Stap 2: Dikke body candles die naar support schieten
Step 3: De false break. Prijs komt onder support en komt meteen weer terug boven support.
Deze drie stappen samen is het False Break out pattern. De trade entry zit hem vanaf stap drie bij de lows van support. Verkoop kan je doen bij een level van resistance.
Break of structure
In het kort:
- Maakt het mogelijk om vroeg in te stappen bij een trend change met een laag risico
- Een downtrend die een level van support nadert
- Een higher-high en higher-low is gevormd tegen de downtrend (= break of structure)
- Vica versa voor short trades
Dit pattern maakt het mogelijk om de markt eerst tekenen van weaknesses te tonen voordat je je trade entry maakt en inhaakt op de nieuwe trend. Daarnaast is er ook relatief weinig risico.
Voorbeeld
Bovenstaande afbeelding toont een bearish move naar een key level van support. Op dit moment is onduidelijk wat de prijs zal gaan doen. Gaat hij verder naar beneden? Of gaat hij juist stijgen? Op dit moment kan de break of structure techniek gebruikt worden. Lees de price action van de markt om aanwijzingen te krijgen of buyers instappen om de prijs weer hoger te krijgen. Dit kan je gebruiken om je entry te bepalen.
De volgende stap is om te kijken wat de markt gaat doen. Kijk of er een break of structure plaats vindt.
Te zien is dat de prijs stijgt.
Voor de volgende stap is het noodzakelijk dat de pullback bestaat uit een reeks met kleine candles. Hier wil je geen grote bearish candles zien, want dit zou betekenen dat de sellers in control zijn en dat er dus nog steeds een sterk bearish momentum is.
Verder is het verstandig om de pullback van de break of structure te vergelijken met de downtrend die voorheen gaande was. Als de downtrend constant bestond uit grote candles en de pullback van de break of structure is aanzienlijk zwakker, dan is dat een goed teken.
Op deze afbeelding is te zien dat er geen bearish momentum is (pijl 3). Er vormt een pullback die bestaat uit een reeks van kleine candles (pijl 3). Vergelijk de pullbacks van pijlen 1 en 3: de bodies van de candles zijn kleiner en de daling van pijl 3 is vele malen kleiner. Dit vertelt je dat de sellers er nog steeds zijn, maar niet zo sterk als voorheen (pijl 1).
Verder is op de afbeelding ook de higher high en de higher low te zien, wat dus key is bij dit pattern. De higher high is gevormd direct na de bounce en de higher low bij de onderkant van pijl 2 (de rode bearish candle).
De trade entry is eenvoudig: plaats de trade bij de dikke blauwe lijn en zet de stop loss daar wat boven.
Eenmaal long gegaan, zie je dat de prijs stijgt.
Breakout met een buildup
In het kort:
- Maakt het mogelijk om breakouts te traden met een hoge waarschijnlijkheid
- De markt zit in een ranging trend met minimaal 80 candles
- de 20MA is supporting de breakout voordat de breakout gebeurt
Stap 1: Ga na of de markt in een ranging trend zit met minimaal 80 candles:
Nummer 1 geeft de range van de candles aan.
Stap 2: Ga na of er zich een buildup vormt:
Het rode vlak bij pijl 1 is de buildup. Een tight consolidation. Dit is een teken van strength, want het vertelt dat buyers bereid zijn om te kopen, zelfs voor de hoge prijzen. Buyers zijn bereid om te kopen bij resistance. Dit is dus een teken van sterkte. Tevens wordt deze manier van opbouw een ‘stair stepping price action’ genoemd. Je wilt een build up zien richting resistance, consolidation. Om erachter te komen wanneer de markt klaar is een move te maken is door de 20MA aan de chart toe te voegen. Het maakt overigens niet uit of de EMA, SMA of andere MA wordt gebruikt, het concept blijft hetzelfde.
Wat je wilt zien is de dat de lows van de candle de 20MA aanraken. Als dit een aantal keer is gebeurd kan je net boven de lijn van resistance een buy order plaatsen (nr 3 op de afbeelding).